Etsi
  • Marko Poskiparta

Kuinka eroon esiintymisjännityksestä?

Esiintymisen ja julkisen puhumisen jännittäminen on hyvin yleistä. Lähes jokainen meistä kärsii tai on joskus kärsinyt esiintymisjännityksestä.


Mitä esiintymisjännitys on?

Esiintymisjännitys on nimensä mukaan esiintymisen tai julkisen puhumisen jännittämistä. Eri ihmiset kokevat tämän jännittämisen eri tavalla, mutta yleisimpiä ”oireita” ovat käsien tärinä, hikoilu, kasvojen kuumotus ja tuntuu, kuin ”pala olisi kurkussa”.Näin pääset eroon esiintymisjännityksestä

Vinkkejä ja tekniikoita jännityksen hallintaan on useita. Olen kuitenkin huomannut, että suuri osa ihmisistä pelkää juuri isojen yleisöjen edessä olemista, eikä niinkään itse esiintymistä. Voit kuitenkin valmentaa itsesi tutuksi isojen yleisöjen edessä: Seuraavan kerran kun menet leffaan, mene valkokankaan eteen ”etsimään omaa paikkaasi”, vaikka tietäisit tarkalleen, että oma paikkasi on rivillä 7 paikka 12. Elokuvateatterissa sinulle siunaantuu erinomainen tilaisuus päästä odottavan yleisön eteen, kuitenkin niin ettei yleisö odota juuri sinulta yhtään mitään. Pääset siis kokemaan sen miltä tuntuu olla lavalla ja ison yleisön edessä.


Toinen vinkki ei ole läheskään niin seksikäs mitä äskeinen leffavinkki. Nimittäin esiintymisen tuottamasta jännityksestä pääset eroon… Harjoittelemalla. Aina kun harjoittelet tulevaa puhetta tai esitystä, jännität sitä vähemmän ja vähemmän. Jos kuitenkin löydät itsesi tilanteesta, missä esiintyminen on muutaman tunnin päästä, etkä ole ehtinyt harjoitella puhettasi, voit hoitaa harjoittelun myös mielessäsi. Meidän aivomme eivät huomaa eroa siinä harjoittelemmeko me jotain konkreettisesti vai harjoittelemmeko me ainoastaan ajatuksen tasolla. Esimerkiksi voit harjoitella puhettasi automatkalla mielessäsi, ja tämäkin yksinkertainen ajatusharjoittelu laskee jännitystasoja.


Bonuksena

Yleisö EI toivo esiintyjän epäonnistumista, vaan yleisö haluaa lisäarvoa ja siksi toivoo esiintyjän onnistuvan. Älä siis pelkää yleisön reaktioita.


Muista myös nauttia ajastasi lavalla, sillä tunne minkä saamme lavalla, on yksi parhaista mitä me ihmiset voimme kokea. (P.S. Jos esiintyjä nauttii ajastaan lavalla, tämä välittyy yleisölle, jonka seurauksena myös yleisö nauttii esityksestäsi entistä enemmän.)


Esiintymisjännitys on jokaiselle esiintyjälle yksilöllistä, siksi tästä voisi tehdä heittämällä 4 tai 5 videota. Haluatko, että teen aiheesta toisen videon missä käyn lisää keinoja jännityksen hallintaan?


--Marko

51 katselukertaa0 kommenttia