Etsi
  • Marko Poskiparta

Miten saan kaapattua yleisön huomion takaisin?

Miten saan kaapattua yleisön huomion takaisin?


Samuli Salonen kysyi minulta pari viikkoa sitten, että miten saan yleisön huomion takaisin, jos onnistuin sen kerran jo menettämään.


Kuvitellaan tilanne, missä olet pitämässä puhetta lavalla 100 hengelle. Yleisössä on kuitenkin yksi pöytäseurue, joka ei seuraa puhettasi lainkaan vaan keskustelee keskenään kovaan ääneen puheen ajan.


Yksi tyypillinen virhe ja luonnolliselta tuntuva asia olisi nostaa omaa volyymia lavalla ja yksinkertaisesti puhua lujempaa niin, että tämä yksi pöytäryhmä ”huomaisi” sinut lavalla ja olisi taas kiinnostunut siitä mitä olet esittämässä.


Tämä on kuitenkin huono idea, sillä todennäköisesti pöytäseurue nostaa myös omaa volyymiaan. Lopputuloksena siis sekä esiintyjä, että seurue yleisössä nostaa ääntään ja alkaa kilpaa huutaminen.



Mitä kannattaa tehdä?


Olen huomannut, että tässä kannatta tehdä juuri päinvastoin: Ole hetki hiljaa ja pidä tauko lavalla. Tauon aikana vie oma huomiosi eli katsekontakti pöytäseurueeseen, joka keskustelee. Viimeistään tässä vaiheessa loputkin yleisöstä huomaa tämän puhuvan seurueen ja lopputuloksena on, että kaikki yleisössä odottaa nyt tämän seurueen hiljentymistä.


Yleensä tämä auttaa, mutta jos kyseessä on iltatilaisuus ja yleisö on nauttinut alkoholia voi olla, ettei tämä riitä. Tässä tapauksessa voit esiintyjänä kohteliaasti mainita asiasta: ”Hei teillä on varmasti hyvät keskustelut siellä menossa, mutta te pilaatte nyt tämän esityksen näiltä kaikilta muilta ihmisiltä. Jos viitsitte, niin voitteko jatkaa tätä keskustelua, vaikka viereisessä huoneessa, kiitos.” Tämän jälkeen jatkat esiintymistäsi tavalliseen tapaan.


Muista kuitenkin: jos päätät mainita asiasta ääneen, anna pöytäseurueelle mahdollisuus poistua tilanteesta.


TLDR – Muistilista:

· Saat yleisön huomion takaisin pitämällä tauon lavalla. 15-20 sekuntia hiljaa lavalla on todella vahva tehokeino kiinnittää kaikkien huomio.

· Jos et saa yleisön huomiota hiljaisuudella, mainitse asiasta ääneen: ”Hei teillä on varmasti hyvät keskustelut siellä menossa, mutta te pilaatte nyt tämän esityksen näiltä kaikilta muilta ihmisiltä. Jos viitsitte, niin voitteko jatkaa tätä keskustelua, vaikka viereisessä huoneessa, kiitos.”

· Muista antaa ”häiriköille” mahdollisuus poistua tilanteesta ja tilaisuudesta.


--Marko

10 katselukertaa0 kommenttia