Etsi
  • Marko Poskiparta

Täytesanat esiintyessä

Olin reilu kuukausi sitten kuuntelemassa erään start up -sijoittajan tarinaa. Puheenvuoro kesti 20 minuuttia ja tämän aikana laskin 59 täytesanaa puhujan suusta?! Kyllä luit oikein 59!


Mitkä ihmeen täytesanat?

Täytesanat ovat sanoja, joita me käytämme, kun haluamme kierrellä ja kaarrella asian ympärillä. Emme välttämättä tiedä tarkalleen mitä sanoisimme seuraavaksi tai emme ole varmoja asiasta mistä puhumme. Täytesanat eivät siis tuo puheeseen yhtään mitään, vaan pitkittävät ja venyttävät sitä. Jos haluat menettää auktoriteetin ja uskottavuuden käytä täytesanoja, muusa tapauksessa suosittelen välttämään niitä.Kuinka eroon täytesanoista?

Ihan aluksi sinun täytyy tunnistaa omat täytesanasi, tämä tapahtuu kaikista helpoiten kuvaamalla oman puheesi / pitchauksesi / esityksesi ja katsomalla sen videolta. Tässä huomaat helposti omat täytesanat ja koska ne tulevat.


Kun sanat ovat selvillä, seuraava askel on päästä eroon täytesanoista. Varsinainen tekniikka millä olen itse päässyt eroon omista täytesanoistani, on tauottaminen. Kokeile tätä seuraavalla kerralla: Kun täytesana on lipsahtamassa puheeseen pidä tauko. Tämä saattaa kuulostaa typerältä, mutta tämän toimii sillä, kun pidämme tauon, ehdimme hyvin miettimään mitä seuraavaksi haluamme sanoa. Myös yleisö kokee tämän vakuuttavana: ”Vau toi kaveri tietää täysin mitä tekee tuolla lavalla, koska sillä on pokkaa ottaa oma aikansa ja pitää taukoja.”


Bonus: Lavalla taukojen pitäminen tuntuu todellisuutta pidemmältä. Sekunnin tauko lavalla tuntuu 3 tai jopa 5 sekunnin tauolta, siksi en säikähtäisi pitkältä tuntuvan tauon pitämistä. Voit kokeilla tätä seuraavalla kerralla, kun nouset lavalla tai puhut yleisölle.


TLDR:

  1. Täytesanat tuhoavat auktoriteetin ja uskottavuuden.

  2. Tunnista täytesanat kuvaamalla oma puheesi / esityksesi.

  3. Eroon täytesanoista pääset pitämällä tauon juuri ennen kuin lipsautat täytesanan suustasi.


--Marko


#kommunikaatio #puhuja #esiinnytehokkaammin #vaikuttavapersoona #esiintymisvalmennus #valmennus #valmentaja #coach #esiintymistaito #tarinankerronta #tehokastarinankerronta #esitystaito #esiintymisvideo #johtaja #johtajuus #opettaja #inspiroi #inspiraatio #motivaatiomarko #yrittäjyys #yrittäjä #turunyrittäjät #vaikuttaja #esiintyjä #paremmaksiesiintyjäksi #markoposkiparta #taikuri #mentalisti

121 katselukertaa0 kommenttia