Taikuri Marko Poskiparta

+358 40 832 1333

keikat(at)markoposkiparta.fi

TAIKURI & MENTALISTI

MARKO POSKIPARTA

Kuka on Marko Poskiparta?

Suomesta löytyy kaksi taikuuteen kykenevää Poskipartaa, veljekset Marko ja Pete. Minut ja Peten erottaa helposti toisistaan, sillä minä olen taikonut itseni parrattomaksi ja liki 20 vuotta isoveljeäni Peteä nuoremmaksi.

Olen 24-vuotias taikuri ja mentalisti. Esiinnyn ammatikseni ympäri Suomea, mutta suurin osa esityksistäni keskittyy Turun seudulle. Nuoresta iästä huolimatta taianomaisen esitykseni ovat nähneet sadat taikurit ja tuhannet ihmiset ympäri Suomea. Taikuuden lisäksi olet voinut bongata minut mallikuvauksista tai TV:stä Talent Suomi -ohjelmasta. Lue miten minusta tuli taikuri.

Ammatilliselta osaamiselta olen erikoistunut mentalismiin. Mentalistin suomenkielinen vastine voisikin olla näkijä, sillä mentalismi tarkoittaa illuusiota ajatusten lukemisesta. Siinä missä taikurin tekemän ihmeen taustalla voi olla sorminäppäryys ja tarkkaan suunniteltu ajoitus, mentalistin hämmästyttävät esiintymiset perustuvat esiintymistaitoon, harhautukseen ja psykologiaan. Näiden avulla syntyy tunne taikuudesta ja yleisö kokee illuusion yliluonnollisesta.

Esiintyjä juhliin Taikuri Marko Poskiparta

Mistä sain ensimmäisen "kipinän" taikuuteen?

Reilu kuusi vuotta sitten yksi mun hyvä lapsuudenystävä lähetti YouTube linkin, missä taikuri kadotti pelikortin. Videon alussa taikuri näytti pelikortin molemmin puolin ja heitti sen ilmaan, jonka seurauksena kortti katosi. En voinut uskoa silmiäni. Tämän nähtyäni ajattelin: ”Eihän toi voi olla mahdollista… Ihan varmasti joku kameratemppu!” Videon lopussa taikuri kuitenkin paljasti, kuinka temppu tehtiin, jonka seurauksena aloitin vimmatun harjoittelun.

Reilut kaksi kuukautta treenasin tätä yhtä pelikortin kadotusta, kunnes vihdoin ja viimein tempun tekniikka alkoi näyttää siltä, että sitä kehtaisi ehkä jollekin jopa esittää. Intoa täynnä menin näyttämään ystävilleni mitä olin oppinut kahdessa kuukaudessa.

 

Temppu, jonka olin opetellut kesti noin 7 sekuntia. Tämän jälkeen kysyin kavereilta mitä mieltä olette ja vastaus oli seuraava: ”Ihan hyvä temppu... Tee joku toinen!” Tällöin en vielä osannut muita temppuja, joten ei auttanut, kun jatkaa uusien temppujen opettelua. Myöhemmin kuvioon tulivat kollegat ja etenkin broidi Pete Poskiparta, jotka auttoivat suunnattomasti, että pääsin taikuudessa harrastuksen tasolla liikkeelle.

Jälkikäteen ajateltuna, en todellakaan aloittanut sieltä mistä aita on matalin, sillä kyseinen tekniikka ei todellakaan ole niitä ensimmäisiä liikkeitä, joita pelikorttien kanssa harjoitellaan. Onneksi kuitenkin aloitin haastavasta ja todella visuaalisesta tempusta, sillä muuten en usko, että kipinä taikuuteen olisi ollut yhtä suuri.

Taikatemppuja ja kilpailuja

Myös taikuudessa on erilaisia osaajia ja ammattilaiset arvostavat toisiaan. Aloitin kilpailemisen jo junioritaikuuskisoissa, voittaen aikanaan SM-pronssia. Vuonna 2017 kilpailin SM-tason Solmu Mäkelä-taikurikilpailussa Kouvolassa, jonne saapui lähes 200 taikuria. Kilpailijoita oli Suomen lisäksi Venäjältä, Ruotsista, Ranskasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista. Kilpailussa taikurit ottivat mittaa näyttämö- ja lähitaikuudessa. Sijoituin kovatasoisessa näyttämötaikuuskisassa neljänneksi ja oli suomalaistaikureista hopealla.

Taikuri vai mentalisti vai illusionisti?

Taikuudella on monia alalajeja, vähän niin kuin musiikissakin. Mitä näillä termeillä sitten tarkoitetaan. Klassinen mielikuva taikurista on sellainen, jossa taikuri nostaa kaniinin hatusta, sahaa avustajansa kahtia, tekee naru- ja korttitemppuja. Mutta miten sitten erotellaan mentalisti ja illusionisti?

Illusionisti (=illuusiotaikuri) pyrkii luomaan visuaalisia ja näyttäviä temppuja yleisön edessä, niin mentalisti pyrkii tekemään näyttäviä demonstraatioita ja efektejä ihmisten mielissä. Illusionistia voisi siis kuvailla silmänkääntäjäksi ja mentalistia mielentaikuriksi, joka luo illuusion ajatusten lukemisesta. Mentalistit yhdistelevät useita eri taikuuden ja teatterin osa-alueita esityksissään, mutta mentalistin ehdoton vahvuus piileekin esiintymistaidossa.

Nykyaikaisen viihdetaikuuden yhtenä suuremmista kehittäjistä pidetään Jean Eugène Robert-Houdia, joka avasi oman taikateatterin (Théâtre Robert Houdin) Pariisiin 1840 -luvulla.

pelikorttiviuhka

Taikurin hinta?

Mitä taikurin tilaaminen maksaa ja mistä taikurin hinta oikein koostuu?

Taikurin hinta ei koostu ainoastaan siitä, että tulen sovittuun tilaisuuteen tai tapahtumaan tekemään muutaman tempun. Esiintyjän, etenkin taikurin, hinta koostuu monesta tekijästä, avasin taikurin hintaa blogissani, jonka löydät täältä: Miksi taikurin tilaaminen maksaa niin hel****sti?! Tutustu ohjelmistooni täältä: Taikuri Marko Poskiparta ohjelmisto

Mitä taikurin tilaaminen oikein maksaa? Suunnittelen ja räätälöin henkilökohtaisesti jokaisen esiintymiseni, joten myös hinta vaihtelee täysin tilaisuuden tai juhlan mukaan. Yksittäisen esityksen hinnat alkavat kuitenkin noin 500€. Ota yhteyttä niin teen mielelläni tarjouksen hämmästyttävän hauskasta ohjelmasta juuri sinun järjestämään tapahtumaan.

Mallikuvauksia ja DJ -hommia

Taikuuden lisäksi arkeni pitää sisällään mallikuvauksia ja DJ -keikkoja. Tavoitteeni onkin kokeilla omia rajojani esiintymisen eri muodoissa. DJ -keikoissa olen erikoistunut elektroniseen musiikkiin kuten Drum and Bass, Bass house, Dubstep ja Trap. Tarjoilen siis astetta rankempaa bassojytinää, mikä saa yleisön jalat varmasti vipattamaan tanssilattialla.

Mallikansiooni pääset tästä »

Katso ja kuuntele millaisia keikkoja ja musiikkia oikein soitan »